Suomi tekee virheen antaessaan Erdoganin hajottaa ja hallita

Suomi tekee virheen antaessaan Erdoganin hajottaa ja hallita

Kolmekymmentä ihmistä kuljetti nukkea Pohjolan perukoilla, ja se ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen sekä Suomessa että Ruotsissa. Se kertoo suorastaan järisyttäviä asioita tämänhetkisestä poliittisesta tilanteesta ja ilmapiiristä.

Kaleva ja Yle julkaisivat mielenosoituspäivänä ennakkouutiset, joissa kerrottiin mielenosoituksen kritisoivan Erdoganin kurdeja sortavaa hallintoa ja vaativan Öcalanin välitöntä vapauttamista. Kalevan uutiseen oli nostettu tärkeitä kritiikin aiheita, kuten se, että Nato-prosessin myötä Turkki on päässyt vaikuttamaan Suomen poliittiseen keskusteluun ja myös poliittisiin päätöksiin. Ylen uutisessa kärkenä oli Erdogan-nukke, joka mielenosoituksessa tuotiin symbolisesti tuomioistuimen eteen syytettäväksi kansanmurhasta ja terrorismista.

Mielenosoituksessa paikalla olivat Yle sekä Iltalehti. Iltalehti julkaisi uutisen tuoreeltaan. Siinä tuotiin esiin erityisesti mielenosoituksen kritiikki Turkkia kohtaan sekä kurdien pitkä taistelu. Uutisessa kerrottiin myös Oulun Anarkistiliiton pitkän linjan tuesta Rojavan kurdiliikkeelle. Lisäksi tuli esiin mielenosoittajien näkemys siitä, että kun Eurooppa nyt on tunnistanut, mitä diktaattori Putin tekee, on aika tunnistaa myös, mitä diktaattori Erdoğan tekee.

Ruotsissa mielenosoituksesta uutisoitiin laajasti useassa suuressa eri päivälehdessä (Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter). Sekä Suomen että Ruotsin ulkoministeriöt kieltäytyivät Dagens Nyheterin mukaan kommentoimasta Oulun tapahtumia.

Ruotsissa mielenosoitusta käsiteltiin avoimesti siitä näkökulmasta, että Turkki on suhtautunut eri tavalla Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen. Todisteeksi pitkäaikaisesta Erdogania vastustavasta ja PKK:ta tukevasta liikehdinnästä Suomessa Aftonbladet jopa jakoi Oulun Anarkistiliiton sivuilla viime vuonna julkaistun videon, jossa Erdoganin kuvalla varustettu pahvinen hävittäjä ammutaan alas lumipalloilla, ja PKK:n lippu nostetaan voiton merkiksi lumivuorelle. Lehdessä todetaan, että tämä viimevuotinen toimintaryhmän mielenilmaus ei saanut kurdimedioita lukuunottamatta minkäänlaista huomiota.

Aftonbladet julkaisi seuraavana päivänä myös sen keskeisen johtopäätöksemme, jonka Oulun mielenosoitus vahvisti: Erdogan ei huomioi Suomen tapahtumia eikä Suomessa esitettyä kritiikkiä vaan keskittyy Ruotsiin, sillä hänen tavoitteenaan on hajota ja hallitse -politiikka.

Juuri tämän vuoksi pidämme suurena virheenä sitä, että Suomen puheet nyt ovat kallistumassa siihen suuntaan, että Suomi on valmis menemään Natoon ilman Ruotsia.

Tämä antaa Erdoganille voimakkaan sisäpoliittisen aseen juuri vaalien alla: hän voi esiintyä vahvana johtajana, joka paitsi että sai taivutettua Pohjolan asekauppoihin, tiedusteluyhteistyöhön ja luultavimmin myös lainsäädäntömuutoksiin, onnistui määräämään myös Suomen ja Ruotsin Nato-prosessin tahdin ja askelmerkit.

Mielenilmaus toi esiin myös yleisen mielipideilmaston Suomessa. On havaittavissa voimakas itsesensuuri poliittisessa ilmaisussa niin kansalaisten kuin hallinnonkin tasolla. Vaikka todellisuudessa tuskin kukaan pitää Erdogania demokraattisena poliitikkona, niin Nato-prosessin takia asiasta vaaditaan vaikenemista. Yleisesti esitetty argumentti on, että ensin Natoon, sitten vasta mielenosoitukset. Myös ulkoministeri Haavisto leimasi Erdogania vastustavia mielenilmauksia hyvin kielteisellä tavalla. Tähän vaientamiseen osallistui jopa ev. lut. kirkko, joka yritti kanavoida mielenosoituksen jälkeistä keskustelua sivuraiteille.

Keskustelun kuitenkin pitää jatkua. Emme voi suostua nöyristelemään diktaattorien edessä. Olemme vapauden, tasa-arvon ja demokratian puolustajia. Haluamme oikeutta ja rauhaa kurdeille ja kaikille maailman ihmisille.

Berxwedan jiyane! Vastarinta on elämä!

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: