Poliisi yrittää tehdä sekä sisä- että ulkopolitiikkaa

Vuoden takainen julkaisumme (11.10.2021) kansalaisoikeuksia rajaavasta poliisitoiminnasta ja yhä kovenevasta poliisiretoriikasta on edelleen täysin ajankohtainen nyt, kun – yllätys yllätys – Poliisihallituksen selvityksen mukaan “Poliisi toimi maltillisesti Elokapinan mielenosoituksessa”(HS 16.12.).

Kansalaisoikeuksia rajaamaan pyrkivästä poliisitoiminnasta on ajankohtaisena esimerkkinä kurdilippujen kielto Helsinki ilman natseja -mielenosoituksessa sekä poliisi yritys vaikuttaa Oulu ilman natseja -mielenosoituksen lippuihin.

Poliisin suhtautumisessa Elokapinaan näyttää olevan kyse sisäpolitiikkaan puuttumisesta, kun taas kurdilippujen esto mielenosoituksessa viittaa enemmänkin ulkopoliittiseen vaikuttamispyrkimykseen. Kokonaiskuvan valossa on erittäin vaikeaa kiistää, etteikö poliisi yrittäisi vaikuttaa politiikkaamme.

Poliisin asema Suomessa on ongelmallisen itsenäinen. Yksi vakava puute on, että poliisille on annettu mahdollisuus “kokonaisarvioon” vetoamalla tehdä toimenpiteitä perustelematta tai avaamatta niitä sen enempää.

Ongelmallisinta on, että poliisin tekemiä yli- ja laiminlyöntejä tutkii poliisihallitus. Ulkopuolisen tahon rooli poliisin toimien tutkimisessa olisikin läpinäkyvyyttä ja demokratiaa vahvistava ratkaisu.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: