Lakkokuulumisia Oulusta

Keskiviikkona 6.4.2022. Oulussa kunta-alan lakkoa tuettiin isolla porukalla tänään Rotuaarilla. Jaossa oli ämpäreitä, hernekeittoa ja hyvää, solidaarista lakkotunnelmaa.

Ammattiyhdistystoiminta on Suomessa ollut vahvaa ja syytä olla vastakin. Nyt on ilmapiirissä ollut näkyvissä, että ammattiyhdistysten merkitystä ei enää niin vahvasti tiedosteta, ja työnantajan puolelta lakkoihin on suhtauduttu asiattomasti.

Tässä on meillä palkansaajille valveutumisen paikka. Me palkansaajat olemme kaikki samassa veneessä, ja meidän on pidettävä toistemme puolta. Kaikilla ammattikunnilla on oikeus lakkoon, ja lakko-oikeus ylipäätään on yhteiskunnallisesti todella tärkeä oikeus.

Hoiva-ala, samoin kuin muut yhteiskuntaa ylläpitävät alat, kuten kasvatus ja opetus, kärsivät rakenteellisesta arvostuksen puutteesta, mikä johtuu alan naisvaltaisuudesta. Tämä näkyy palkoissa ja työoloissa.

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen opettajan peruspalkka on 2176 euroa. Opetus- kasvatusalalla henkilökunnan kuormaa lisää lasten ja nuorten psykososiaaliset haasteet ja opettajan työnkuvan selkeän rajaaminen puutteet.

Tarvitaan liikettä, joka sitoo todellisesti yhteen ammattiyhdistystoimintaa ja kaikkea sortoa vastustavaa toimintaa. Nykyisellään ammattiyhdistysliikkeen ulkopuolle jää liian suuri osa ihmisiä, joiden oikeuksia ja osallisuutta nykyinen ammattiyhdistysliike ei todellakaan aja.

Anarkisyndikalismissa yhteiskunta rakennetaan työläisten yhteenliittymien kautta. Tähän liittyvän vanhan sanonnan mukaan loukkaus yhtä kohtaan on loukkaus kaikkia kohtaan.

Ps. Huomasitko lakkovahdin liivin toiseksi viimeisessä kuvassa? Kunta-alan naisvaltaisuuden seurauksena jopa se on liian pieni raavaalle miehelle…!

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: