Kommentti: Kronstadt oli laitavasemmistolainen kapina bolshevikkejä vastaan

Sunnuntaina 14.3. kerrottiin Helsingin Sanomissa (“Kronstadtin trauma”, https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007856622.html) Kronstadtin kapinasta ja pakolaisista. Viiden sivun mittaisessa kirjoituksessa ei ole SANALLAKAAN mainittu avainasemassa olleita anarkisteja ja siitä saa jopa sellaisen vaikutelman, että kapina olisi ollut jotenkin vastavallankumouksellinen, tai jopa porvarillinen vastaisku. Todellisuudessa kapina oli laitavasemmistolainen, pääosin anarkistien kapina bolševikkidiktatuuria vastaan. Sen vaatimuksia olivat mm. vallan siirtäminen puolueelta työläisten ja maanviljelijöiden neuvostoille. Ymmärrämme, että kirjoitus perustuu pitkälti yhden henkilön perheen tarinaan, mutta kirjoitus jättää avaamatta kapinan yhteiskunnallisen sisällön ja antaa siten vääristyneen kuvan historiallisista tapahtumista.

Oulun anarkistiliitto

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: