100 vuotta Kronstadtin kapinasta

(Ensijulkaisu 1.3.2021)

Vuonna 1921 sisällissota roihusi Neuvosto-Venäjällä. Bolshevikkien sotakommunismin kurjistamat, diktatuurin sortamat työläiset kapinoivat. Lukuisat maatyöläiskapinat kukistettiin aseellisesti. Sama kohtalo kohtasi vallankumouksellisia työläisiä.

Helmikuun lopussa Pietarin työläiset aloittivat lakkoja Pietarissa, Moskovassa ja monissa muissa teollisuuskeskuksissa. Työläiset marssivat tehtaalta tehtaalle, sulkivat niitä ja kasvoivat vallankumouksellisena voimana. He vaativat leipää ja vapautta; leninistinen hallinto vastasi vaatimuksiin kivääritulella. Työläiset järjestivät 10000 hengen vastalausekokouksen. Maaliskuun ensimmäisenä Kronstadin matruusit ja työläiset liittyivät kapinaan.

Kronstadt oli bolshevikeille tärkeä linnoitus ja vallankumouksen pesäke. Kronstadtin matruusit olivat olleet vuoden 1917 vallankumouksen etujoukkona. Hekin olivat saaneet tarpeekseen Leninin ja erityisesti sota-asiain kansankomissaari Lev Trotskin toiminnasta, opposition tukahduttamisesta ja surkeasta taloudenpidosta.

Kronstadtin matruusit ja työläiset kokoontuivat 28. helmikuuta ja 1. maaliskuuta valtaviin kokouksiin, joihin osallistui kymmeniä tuhansia henkiä. Kokouksissa hyväksyttiin 15 kohdan vaatimuslista, joka lähetettiin keskushallinnolle.

Lyhyesti listan vaatimukset olivat:

  • uudet neuvostovaalit: salaisella äänestyksellä toimitettavat
  • vaalirauha: täydellistä agitaatiovapautta
  • puhe- ja painovapaus: työläisille ja talonpojille sekä anarkisteille ja vasemmistolaisille sosialistipuolueille
  • kokoontumisvapaus: työläisten ja talonpoikien järjestöille- vapaus sosialistisille poliittisille vangeille sekä työläisille, maatyöläisille ja sotilaille
  • kaupan estäminen ja ruokatarvikkeiden takavarikointi lopetettava
  • kommunistiset taisteluosastot ja suojeluskunnat lakkautettava armeijasta ja tehtaista
  • talonpojille toimintavapaus maahansa nähden ja oikeus pitää karjaa (ei palkkatyöläisiä)
  • pienimuotoisen yksityisyrittäjyyden salliminen.

Tämä ei bolshevikeille sopinut. Trotski määräsi kapinan tukahdutettavaksi. Ensimmäisen hyökkäyksen 8.3. kapinalliset onnistuivat estämään konekiväärein ja tykein. Kapina viimein kukistettiin verisesti 18.3. Saldona oli tuhatkunta kuollutta ja toistatuhatta teloitettua kapinallista; vastaavasti bolshevikkihallinnon puolella kuoli toistatuhatta sotilasta. Lisäksi yli 6000 kapinallista pakeni jään yli Suomeen.

Kronstadtia pidetään Neuvosto-Venäjän ja Neuvostoliiton viimeisenä suurena kapinana.

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: