Rakkaus on verbi – oikeuden puolesta on toimittava!

Kirjoitus julkaistiin Oulun Anarkistiliiton Facebook-sivuilla ja Kalevassa 16.6.2020. Se on vastine kolmen seurakuntaneuvoston jäsenen mielipidekirjoitukseen (“Kirkon sanoma on rauha ja rak­kaus, emme tar­vit­se anar­kiaa”, 12.6.2020, Kaleva)

Rakkaus on verbi – oikeuden puolesta on toimittava!

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsenet Husso, Hänninen ja Rajala kirjoittavat (Kaleva 12.6.2020) Oulun Anarkistiliiton julkaisun aiheuttamasta kohusta. Koska julkaisuun liittyy pastori Árpád Kovács, he tekevät asiasta kirkollisen asian.

Heidän mukaansa kirkon sanoma on rauha ja rakkaus. Anarkistit allekirjoittavat ilomielin kyseiset periaatteet. Anarkistit ovat olleet – ja ovat yhä – merkittävä osa kansainvälistä rauhanliikettä. Lisäksi rakkaus, erityisesti sen agape-merkityksessä, on aina kuulunut anarkistiseen ideologiaan ja käytäntöön. Mielummin kuitenkin käytämme käsitteitä solidaarisuus ja keskinäinen avunanto.

Onko rauha sitten mahdollista? On, mutta niinkuin iskulause sanoo: ”No justice, no peace!” Valtioiden ja kapitalismin intresseissä on käydä säännöllisesti sotaa, mutta myös epäoikeudenmukaisuus aiheuttaa ajoittain rauhattomuutta: sorretut eivät pysy aina hiljaa. Edelleen kapitalismi on yksi tärkeimmistä epäoikeudenmukaisuuden syistä. Joten jos haluaa rauhaa, vastustaa kapitalismia ja valtioita.

Miten kirkko asemoi itsensä tässä kysymyksessä? Suomessa kristillinen kirkko on historiallisesti ollut oikeistolainen. Latinalaisessa Amerikassa taas katoliset papit ovat tukeneet sosialistisia liikkeitä ja asettuneet köyhän kansan puolelle. Mielestämme Suomen kirkon kannattaisi ottaa mallia Etelä-Amerikasta!

Jeesus sanoo: ”Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle; en ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan.” (Matt. 10:34) Rakkaus on verbi, oikeuden puolesta on toimittava!

Kirkon ei silti tarvitse tarttua aseeseen. Sen sijaan sen on asetuttava nykyistäkin näkyvämmin ja selkeämmin köyhien ja sorrettujen puolelle ja sanouduttava irti valtiosta ja kapitalismista. Kirkon pitäisi myös ottaa paperittomat ja pakolaiset suojelukseensa. Niin Jeesuskin tekisi.

Oulun Anarkistiliitto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: