Kriisi tuo ihmisistä parhaan esiin

Kirjoitus julkaistiin Oulun Anarkistiliiton Facebook-sivuilla 7.5.2020 ja Rauhan Tervehdyksessä 15.5.2020

Roomalaisen sananlaskun mukaan Homo homini lupus est, ihminen on ihmiselle susi. Koronakriisi viittaa kuitenkin toiseen suuntaan. Liikkumisrajoitukset ja riskiryhmien kotikaranteeni on saanut ihmiset auttamaan toisiaan.

Ihmiset ovat tulleet toisiaan lähemmäksi, eikä postapokalyptinen väkivalta ole puhjennut missään. Voidaan jopa sanoa, että kriisi tuo ihmisistä parhaat puolet esiin.

Ilmiö ei ole uusi, vaan se näyttää toistuvan läpi ihmishistorian. Venäläinen Pjotr Kropotkin kirjoitti aiheesta vuoden 1902 teoksessaan Mutual Aid: A Factor of Evolution.

Hänen mukaansa keskinäinen avunanto ja yhteistoiminta ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus sekä luonnossa että ihmisten kesken. Ne ovat vaikuttaneet voimakkaasti ihmisen selviytymiseen ja hänen älynsä kehitykseen. Tutkimuksessaan Kropotkin jäljitti keskinäisen avun ja yhteistyön aina “primitiivisiin” heimoihin saakka.

Solidaarisuus ja auttaminen ovat ihmiselle ominaista toimintaa. Ne ovat osoittautuneet parhaiksi aseiksemme epäsuotuisia olosuhteita vastaan. Erilaiset kriisit ovat aina saaneet ihmiset yhdistämään voimansa.

Nyt vastassamme on pandemiaksi levinnyt covid-19, mutta meillä ei ole mitään hätää! Meillä on toisemme tukenamme ja älymme voimanamme!

Jatketaan toistemme auttamista. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!

Mika Iisakka,
Oulun Anarkistiliitto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: